termin szkolenia: 10 grudnia 2019 r.
czas trwania szkolenia: godz. 9.30 -14.30
miejsce szkolenia: Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
Program szkolenia:
Część I - Etykieta w komunikacji
- zasady savoir vivre w życiu codziennym,
- savoir vivre a etykieta - rozróżnienie i definicja pojęć,
- źródła etykiety i jej ewolucja,
- najważniejsze zasady etykiety w biznesie,
- komunikacja werbalna, epistolarna i pozawerbalna,
- zasady prowadzenia rozmowy telefonicznej,
- zasady przygotowywania korespondencji urzędowej,
- nowoczesne środki komunikacji, etykieta w internecie,
- elevator pitch, czyli jak się sprzedać w ciągu 30 sekund.
Część II - Świadome budowanie profesjonalnego wizerunku
- pierwsze wrażenie i kreowanie pozytywnego wizerunku,
- mowa ciała, autoprezentacja, udział w spotkaniach i naradach,
- sztuka small talk w nawiązywaniu i podtrzymywaniu kontaktów,
- zasada starszeństwa w relacjach oficjalnych i biznesowych,
- powitanie w relacjach towarzyskich i oficjalnych,
- przedstawianie siebie oraz innych osób, uścisk dłoni,
- organizacja wizyt i spotkań z udziałem gości krajowych i zagranicznych,
- wystąpienia przez kamerą, ustawienie do zdjęcia,
- protokół flagowy i porządek eksponowania flag państwowych i innych,
- tytuły urzędowe, naukowe, dyplomatyczne i kurtuazyjne,
- wymiana wizytówek, odpowiedni krój i zastosowanie biletów wizytowych,
- wręczanie kwiatów i upominków.
Część III - Etykieta stroju jako element budowy wizerunku
- dress code czyli odpowiedni strój do okazji,
- charakterystyka i elementy business casual (strój swobodny),
- charakterystyka i elementy business suit (strój spacerowy),
- charakterystyka i elementy dark suit (strój wizytowy),
- charakterystyka i elementy black tie / smokingu (strój uroczysty),
- wskazówki dotyczące elementów stroju oficjalnego,
- jakich elementów stroju unikać,
- najczęściej popełniane błędy stylistyczne i jak je naprawić,
- okrycia wierzchnie i nakrycia głowy,
- biżuteria, dodatki i zegarki,
- elegancja w dawnych czasach.
Część IV- Etykieta stołu i organizacja przyjęć
- społeczna rola wspólnego spożywania posiłków,
- krótka historia sztućców, sztućce dzisiaj, sztućce mówią,
- przygotowanie przyjęcia: ustalenie menu, nakrycie do stołu i rozsadzenie gości,
- przyjęcia oficjalne: lampka wina, przyjęcie koktajlowe, bufetowe i zasiadane,
- organizacja przyjęcia oficjalnego z udziałem głowy państwa lub szefa rządu,
- zasady udziału w przyjęciach oficjalnych, bankietach, uroczystych kolacjach,
- klasyfikacja win, apelacja wina, regiony winiarskie,
- zasady wyboru, podawania i spożywania win oraz innych alkoholi,
- faux pas, czyli czego nie robić podczas przyjęcia.
Szkolenie prowadzi: Paweł Olgierd Grotowski - ukończył Stosunki Międzynarodowe na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz podyplomowe Studium Integracji Europejskiej w KSAP i ENA. Posiada 20 - letnie doświadczenie w realizacji projektów międzynarodowych i między-instytucjonalnych. Organizował m.in. konferencje międzynarodowe, misje gospodarcze oraz wizyty oficjalne na szczeblu Głowy Państwa, Szefa Rządu, Ministra Spraw Zagranicznych i innych. Zajmował się obsługą inwestorów zagranicznych oraz wspierał polskie firmy poszukujące rynków i partnerów za granicą. Współpracował zarówno z krajami europejskimi i azjatyckimi, jak i afrykańskimi oraz arabskimi. Od kilku lat prowadzi szkolenia z Etykiety oraz Różnic Międzykulturowych w Biznesie dla firm polskich i zagranicznych, które zwiększają efektywność osobistą pracowników oraz polepszają komunikację wewnętrzną i zewnętrzną w firmie.
Cena szkolenia: 590 zł netto (+23% VAT)
Dla Podmiotów finansujących udział w szkoleniu w minimum 70% ze środków publicznych podatek VAT - zwolniony.
Dla stałych Uczestników naszych szkoleń 40 zł rabatu od ceny netto.
Cena zawiera:
- uczestnictwo w szkoleniu - około 6 godzin dydaktycznych,
- materiały szkoleniowe oraz piśmiennicze,
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia,
- serwis kawowo - kanapkowy
Zgłoszenia udziału prosimy przesyłać najpóźniej do trzech dni przed terminem szkolenia. Płatność za udział w szkoleniu może nastąpić po szkoleniu na podstawie faktury VAT.
Należność za udział prosimy wpłacać na konto OE FORUM: Santander Bank Polska, nr rach.: 10109022680000000100213506
Informację dotyczącą potwierdzenia realizacji szkolenia przesyłamy do trzech dni roboczych przed terminem szkolenia.
W przypadku pytań prosimy o kontakt:
Anna Hoffmann |
|
tel. 91 489 64 55 |
Beata Stręk |
|
tel. 91 466 90 97 |
Małgorzata Pawelec |
|
tel. 91 434 29 79 |